HASZNOS TUDNIVALÓK

          SZŐRZETÁPOLÁS

Miért fontos a szakszerű szőrzetápolás?

A kutya szőrét nemcsak azért kell ápolni, hogy mutatósabb legyen, hanem a bőr egészsége és tisztasága érdekében is, valamint védekezésül az élősködők elszaporodása ellen. A kutyakölykök szőrzetének ápolását 5-6 hónapos korában érdemes elkezdeni, a felnőttkori szőrzet kb. 10 hónapos korára alakul ki. A fürdetést 3 hónaposan lehet elkezdeni vagy pedig akkor, amikor a kölyökkutya elkerül a tenyésztőtől.

A szőrszálak addig növekednek, amíg el nem érik optimális hosszúságukat és a nyomukban növő új szálak hatására ki nem hullanak. Ez szüntelen zajló folyamat, s úgy történik, hogy közben a három különböző fázisban lévő szőrszálak egyensúlyban maradnak.

A vedlés során kihulló szőr a bundában megreked, a szőrzet így összecsomósodik, amely egészségügyi és esztétikai problémákat okoz. A különböző kutyafajtáknak jellemző hosszúságú, vastagságú és formájú szőrökből álló bundájuk van, amely fajtánként eltérő, speciális ápolást igényel.

A kutyakozmetikában rendelkezésre állnak azok az eszközök és készítmények, aminek segítségével a szőrápolás szakszerűen elvégezhető.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben

          FÜRDETÉS

Fürdetni vagy nem fürdetni?

Első lépésként konzultáljunk az állatorvosunkkal, hogy milyen tanácsokkal tud szolgálni konkrétan a mi kutyánk fürdetését illetően. A különböző fajtájú és tartású kutyák ugyanis mind eltérő gyakorisággal igénylik a fürdetést, és a kutyasamponok közül sem mind felel meg bizonyos fajtáknak. Ha a kutya sok időt tölt a szabadban, kimondhatjuk, hogy a gyakori fürdetés elengedhetetlen. Egyes fajtákat, mint például az uszkárokat, általában gyakrabban kell füröszteni, mint a német juhászkutyát. A sima szőrű kutyáknak rendszerint ritkábban van szükségük a fürdetésre. Természetesen a tartási körülmények ebben az esetben is meghatározó szerepet játszanak.

Hányszor fürdessük a kutyát?

A túl gyakori (például hetenkénti) fürdetéssel kimoshatunk a kutya bundájából sok alapvető fontosságú anyagot, ami a bőre kiszáradásához vezethet. Hacsak a kutya nem kifejezetten piszkos, rendszeres fésüléssel, keféléssel csökkenthetjük a szükséges fürdők számát. Így is elérhetjük, hogy kutyánk tisztának érezze magát és a szemlélőben is ápolt, gondozott állat benyomását keltse.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben

          ELSŐ ALKALOM A KOZMETIKÁBAN

Az első alkalom előtt…

1. Mivel előjegyzés alapján dolgozok, kérem, telefonon vagy e-mailben egyeztessen időpontot. Így szabadidejéhez tudok igazodni, elkerülhető a torlódás és minden figyelmemet csak az Ön kedvencére tudom fordítani!

2. Bejelentkezéskor célszerű minden olyan információt megadni, ami fontos lehet számomra. Például: először megyünk kozmetikába, a fejénél nem szereti a nyírógépet, a bal lábát kezelték és arra érzékeny, stb. Így előre fel tudok készülni és biztosan minden zökkenőmentes lesz.

3. Nálam első a kutya! Minden vendégre különös gondot fordítok, ezért nyugodtan hagyja nálam a kozmetikázás alatt és közben intézheti ügyeit vagy a bevásárlást. Nem kell aggódni, a legtöbb kutya nagyon jól viseli a fürdetést, nyírást, a gazdi jelenléte sokszor csak nyugtalanítja a kutyát.

4. Amennyiben szeretné megvárni a kis kedvencét, arra is van lehetősége. Viszont számítson rá, hogy egy komplett kezelés több órát vesz igénybe.

5. Ha kérdése van, tegye fel! Higgye el, nincsen rossz kérdés.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben

          A BŰZMIRIGYRŐL

Mi az a bűzmirigy?

A bűzmirigyek a végbélnyílás két oldalán, szimmetrikusan helyeződő zsákszerű szervek. A mirigyekből egy-egy kivezetőcső indul, nyílásuk a végbél végső szakaszának nyálkahártyájában található 4 és 8óra magasságában.

Mi a bűzmirigyek funkciója?

A mirigyváladék elsősorban a kutya saját névjegyeként a terület megjelölésére szolgál. Ezért szaglásszák előszeretettel egymás hátsóját. A szukák és a kanok is egyaránt rendelkeznek bűzmiriggyel.

– Megkönnyíti a székletürítést.

– A kutyák védekezésre is használják a bűzmirigyüket, amikor nagyon megijednek. A védelem az erős bűzben van.

Mi okozza bűzmirigy gyulladását?

Rendszerint a kiürülés hiánya, a váladék besűrűsödése, baktériumos fertőzés idézi elő. Emiatt a váladék felhalmozódik a mirigyek belsejében. A gyulladás a táplálkozási, tartási (mozgáshiány) okokra vezethető vissza. A különböző bőrgyulladások, hallójárat gyulladások több, mint felénél egyúttal a végbélzacskó gyulladása is megállapítható.

Mik a bűzmirigy gyulladás jelei?

Normál esetben a mirigyek maguktól ürülnek. Ha mégsem akkor a bűzmirigyben pangó váladék lép fel, mely kellemetlen, viszkető érzést okoz a kutyának. Gyakran megfigyelhető, hogy a kutya szánkázik tehát húzza a fenekét a földön, ezzel egy időben az érintett terület, illetve a faroktő gyakori nyalogatása, harapdálása is feltűnő lehet, valamint allergiás folyamatokat is elindíthat. Ennek tünete a gyakoribb vakaródzás, fülgyulladás, a bőr kipirosodása, szőrhullás. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat.

Ha a váladék nem tud a szokásos úton kiürülni, előfordulhat, hogy a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad).

Mit lehet tenni, ha a kutyámnak bűzmirigy gyulladása van?

A bűzmirigy megbetegedése fajtától, testmérettől függetlenül igen gyakori, így ha gyanítja, hogy kutyájának is ez a problémája, haladéktalanul keresse fel állatorvosát, kutyakozmetikusát. Ha a kezelést időben elvégezzük még csírájában el lehet fojtani a bajt. Emellett kutyáját sok kellemetlenségtől, fájdalomtól kímélhetjük meg. Ha a probléma súlyosabb, feltétlenül keresse fel állatorvosát. Néhány esetben a mirigyzacskók eltávolítása is szóba jöhet, ha a kutyának gyakori gyulladása van.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben

          ÉTREND TANÁCSOK

Ha az állat széklete félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem jelent biztos megoldást a problémára.

A rendszeres kiadós mozgás kedvezően hat a végbélzacskó ürülésére.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben

          A KULLANCSOKRÓL

Néhány szó a kullancsokról!

Egyre több szó esik a kullancsokról és az azok okozta betegségekről. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A kullancsok pókszabású ízeltlábúak, amelyeknek több faja is él Magyarországon. Elsősorban fűszálakon, bokrokon a lábaikon lévő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodva várják az arra járó állatokat. Hazánkban a kullancsok aktivitása szezonális, tavasszal, a felmelegedéssel kezdődik és rendszerint az ősz végi fagyok beálltáig tart, a kifejlett kullancsalakok jelenlétével azonban gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. Erdőkben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom – a tűző napon hamar elpusztulnak, de napjainkban már szinte mindenhol jelen vannak.

Mivel a kullancscsípés nem fáj vagy viszket, legtöbbször már csak akkor vesszük észre kedvencünkben, amikor megszívta magát vérrel és jól kitapintható. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a leggyakoribb a babesiosis és a Lyme-kór. Időben felismerve, mindkét betegség gyógyítható.

Mi tegyünk kullancs csípés esetén?

Először is, csak minden ezredik kullancs fertőzött, ezért a csípés nem jelenti feltétlenül a megbetegedés tényét, de mindig legyünk körültekintőek és óvatosak. Legfontosabb szabály, hogy semmiképpen ne kenjük be olajjal, vagy krémmel, mert ezzel eltömítjük légző nyílásait és a fuldokló rovar a gazda állat szervezetébe juttatja a kórokozókat. Ha a kullancsot közvetlenül a bőrbe fúródása után, még a vérszívása megkezdése előtt eltávolítjuk, akkor a fertőződés valószínűsége minimális. A kullancsnak egy napra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a bőrben, és a fertőző anyagokat az állatba juttassa. Ne tekerjük (nem igaz, hogy a szívókája menetes), hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ilyenkor ugyanis kipréselhetjük belőle a fertőző nedvet. A bőrhöz minél közelebb, kullancseltávolító-csipesszel vagy -kanállal megfogva, szedjük ki, majd a szívás helyét jóddal vagy alkohollal fertőtlenítsük. A közhiedelemtől eltérően nem gond, ha beszakad a kullancs szipókája, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből. Rossz módszer a kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása, mert ilyenkor a kullancs nyálmirigyeire és bélrendszerére jelentős nyomás (préselés) nehezedik. Ilyenkor ugyancsak a szervezetbe ürítheti fertőző váladékát a kullancs.

Amennyiben megtörtént a baj, forduljon hozzám bizalommal! Kozmetikámban rendelkezésre állnak azok a speciális eszközök (kullancs eltávolító csipesz és kanál) amivel szakszerűen eltávolítom az élősködőket.

Teljes körű kutyakozmetika szolgáltatás Debrecenben